de zuil van trajanus

De Zuil van Trajanus werd in 106-113 n.C. gebouwd ter ere van keizer Trajanus. De zuil werd geplaatst in het toen pas afgewerkte Forum van Trajanus en werd omringd door gebouwen. De zuil herdenkt de overwinningen van het Romeinse leger in Dacië (het huidige Roemenië)

De zuil bestaat uit negenentwintig stukken wit marmer; het grootste weegt zo'n 77 ton. Inclusief het voetstuk meet de zuil tweeënveertig meter hoog. Dit was exact de hoogte van de heuvel die op deze plaats lag. De heuvel werd afgevlakt om ruimte vrij te maken voor de bouw van het Forum van Trajanus.

Reliëfstroken

en strook met prachtige uitgehouwen reliëfs slingert omheen de zuil. De strook is meer dan 180 meter lang. Er zijn meer dan tweeduizend figuren op afgebeeld die het verhaal vertellen van de oorlogen die Trajanus voerde in Dacië en het eindigt met de Daciërs die van hun grondgebied worden verdreven. Opdat alle figuren er vanaf de grond even groot zouden uitzien varieert de breedte van de strook van 60 cm aan de voet van de zuil tot 120 cm bovenaan. De reliëfs zijn niet altijd volledig wit geweest: vroeger waren ze deels verguld en zoals zovele Romeinse monumenten en gebouwen waren ze beschilderd in felle kleuren.

standbeeld

Oorspronkelijk stond er bovenop de zuil een standbeeld van een arend, maar na de dood van Trajanus werd het vervangen door een zes meter hoog standbeeld van de keizer. De as van Trajanus en later ook van zijn vrouw Plotina werden in de sokkel van de zuil geplaatst. In 1587 werd het standbeeld weer vervangen, ditmaal door een van Sint-Pieter.

gered van vernieling

Volgens een legende werd de zuil gered van de vernieling dankzij paus Gregorius de Grote (590-604). Hij werd zo bewogen door een reliëf waarin Trajanus de moeder van een dode soldaat hielp dat hij god smeekte om de ziel van de heidense Trajanus uit de hel te redden. God zou de paus dan gezegd hebben dat de ziel van Trajanus gered was.

Volgens diezelfde legende zou de tong van Trajanus intact zijn geweest toen de urne met de as werd opgegraven. De tong vertelde het verhaal van de redding uit de hel. Vervolgens werd het gebied rond de zuil heilig verklaard waardoor de zuil, in tegenstelling tot talloze andere Romeinse monumenten, beschermd werd tegen afbraak.

Maak jouw eigen website met JouwWeb